Chardonnay

Pris
Pris
Producent
Producent
Årgang
Årgang

Chardonnay

Chardonnay-druen er en succes og kan findes stort set over hele kloden. Let at dyrke, modner tidligt og kan give et fint udbytte i marken. Og i dag har den spredt sig til næsten alle vinproducerende regioner over hele verden.

At den i dag er den fjerde-femtemest dyrkede drue kan måske virke underligt, når man ved, at chardonnay-druen i sig selv er ganske neutral. Der er ikke meget smag at hente i den.

Men hvad den kan, er dog meget bedre. Den kan afspejle den jordbund – det såkaldte terroir – som den dyrkes i. Så f.eks. i nordfranske Chablis giver den slanke, sprøde og mineralske hvidvine, mens den i f.eks. Sydafrika, Australien og Sydamerika kan få tropiske frugtnoter.

1. Hvad er chardonnay-druens oprindelse?

Chardonnay-druen har sin oprindelse i Bourgogne-regionen i Frankrig. Den blev først nævnt i skriftlige kilder i det 16. århundrede og har siden spredt sig til vinproducerende områder over hele verden. Chardonnay er en af de mest plantede hvidvinsdruer globalt og dyrkes i lande som Frankrig, USA, Australien, Italien og Chile.

2. Hvad er chardonnays duft og smag?

Duften og smagen af chardonnay-vin varierer som sagt afhængigt af terroir (jordbund, klima og dyrkningsforhold) samt produktionsmetoder. Generelt set kan chardonnay-vine have en bred vifte af aromaer og smagsnoter. De mest almindelige duft- og smagsprofiler omfatter:

  • Frugtige noter: Citrusfrugter som citron og grapefrugt samt mere modne frugter som æble og pære.
  • Tropiske noter: Ananas, mango, passionsfrugt og banan kan også forekomme i nogle chardonnay-vine.
  • Smør og karamel: Mange chardonnay-vine gennemgår en malolaktisk gæring, der kan give smørrede og karamelagtige noter samt en blødere tekstur.
  • Vanilje og krydderi: Chardonnay-vine, der er lagret på egetræsfade, kan udvikle vanilje- og krydderiaromaer fra fadlagringen.
  • Mineralitet: Nogle chardonnay-vine har en mere mineralsk karakter med noter af flint, skifer eller sten.

Det er vigtigt at bemærke, at chardonnay-vine kan variere meget i stil afhængigt af producentens valg og vinifikationsmetoder.

3. Hvad skal man servere til en chardonnay?

Chardonnay er en alsidig vin, der kan parres med en bred vifte af fødevarer. Her er nogle forslag til retter, der passer godt til chardonnay:

  • Fisk og skaldyr: Grillet laks, rejer, krabbe og hummer går godt sammen med chardonnay, især dem med en smørret eller let ristet karakter.
  • Fjerkræ: Kylling og kalkun tilberedt med en let krydret sauce eller i en cremet beriget stil kan være en fremragende kombination.
  • Grøntsagsretter: Cremede pastaretter, gratinerede grøntsager og quiches kan parres med chardonnay, især dem med en smørret og kompleks smag.
  • Milde oste: Lette oste som brie og camembert passer godt til chardonnay, især dem med lidt alder og udvikling.
  • Nødder: Ristede nødder som valnødder og mandler kan komplementere chardonnay’s tekstur og smagspalet.

 

Endeligt skal det siges, at chardonnay også har været lagt for had af connaisseurs, fordi den blev anset som udtryk for en ensretning inden for vindyrkning. ABC eller Anything But Chardonnay har været et mode-udtryk, men alligevel har druen holdt ved. For druen er stadig ophav til nogle af de bedste hvidvine i verden – bare spørg i Bourgogne.